FREDRIK KRONKVIST PÅ SCEN OCH PÅ SKIVA

P1010493

Fredrik Kronkvist i Lund okt 2017

FREDRIK KRONKVIST PÅ SCEN OCH PÅ SKIVA
Afro-Cuban Supreme
Connective Records/CTV36539/Tid 78 mi
Konsert på Mejeriet I Lund den 28 oktober 2017

fredrik-kronkvist-afro-cuban-supreme00021.jpg

Mejeriet i Lund firar i år 30 och som en del i firandet bjuder man på bl a en gratiskonsert med Fredrik Kronkvists kvintett med musik hämtad från nya skivan Afro- Cuban Supreme.
Fredrik Kronkvist as,ts,ss,fl,voc, Miriam Aida voc, Martin Sjöstedt p, voc, Johnny Åman b, voc, Eliel Lazo, perc, voc, Jason Marsalis dr, voc
A love supreme, A night in Tunisia, Caravan, Afro Blue , Manteca, Naima, Satellite, On green dolphin street,Eternal light. Utöver ovannämnda välkända jazzstandards får man på skivan bl a lyssna på en handfull, mer eller mindre korta ”interluds”, ett grepp som Fredrik, på skiva, gjort till sitt signum och som här innebär att Afro-Blue Supreme ger oss inte mindre än tjugo generösa spår att njuta av.
Fredrik har alltid lockat stor publik i Lund och så var fallet också denna lördagseftermiddag, fullsatt med andra ord. Lundakonserten var sista anhalten på en releaseturné som vid det här laget varat i tre veckor. Fredriks scenentré möttes som vanligt av ett jubel som satte tonen för återstoden av konserten.
Musiken, både på skivan och på konserten kunde man beteckna som gamla skivbekanta. Merparten var alltså välkänt jazzgodis av upphovsmän som Dizzy Gillespie och John Coltrane. Mycket jobb har dock gjorts i form av nya fräcka arrangemang från Kronkvists penna liksom egna låtarna Yemaya och Eternal light. Yemaya bjöd på kul sång av både musiker och publik. Eternal light har Kronkvist tillägnat Coltrtane. Mycket av musiken använder udda taktarter och vi hittar alltså 5/4, 3/4, 12/8 och 15/4 bara för att nämna några av de ovanligheter som kryddar den här smakfulla anrättningen. Varje gruppmedlem har getts generöst utrymme för var sitt längre soloinslag. Utan att förringa någon vill jag främst ändå rikta strålkastarna på Johnny Åman vars förmåga att över tid hålla rytmiken på plats är oöverträffad!
Det bästa jag kan säga om Fredrik Kronkvist och hans medmusikanter och det dom har åstadkommit här på scen och på skiva är att jag nu upplever ett ovanligt stort mått av välbefinnande.
STIG LINDEROTH

 

Lämna en kommentar